A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2020 tavaszán első alkalommal szervezi meg a „ZENEVARÁZSLAT” című képzést és hangversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával.

tehetseggondozo_program_karpataljaA program célja, hogy minél közelebb hozza a gyermekekhez a klasszikus zenét. A „ZENEVARÁZSLAT” hangversenysorozat Magyarország számos településére eljutott és sok gyermekkel kedveltette meg a klasszikus zenét és a verseket. Az élményt 2020. tavaszán a kárpátaljai gyermekek is átélhetik. A rendezvény szakmai referense Várnagy Andrea Budapest Márka-díjas magyar zongoraművész.

Jelentkezhetett minden olyan 8-16 év közötti fiatal, aki legalább 1 éve részt vesz zongora oktatáson. A jelentkezettek a mai előválogatón egy hozott zongoradarabbal mutatták be tudásukat, amelyet követően kiválasztásra kerültek azok a szerencsés fiatalok, akikkel személyesen foglalkozik majd Várnagy Andrea a képzés keretein belül. A legkiválóbb három ifjú zongorista bemutatkozik majd a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által 2020. június 6-án szervezendő Tehetségnapon is.

Jelentkezni lehetett 2019. december 15-től 2020. január 15-ig, mely idő alatt 18 fiatal jelezte a programon való részvételi szándékát 11 zongoratanár diákjaként, akik közül 12 művészpalánta a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola növendéke, 1 gyermek a Nagylucskai Gyermek Művészeti Iskolában tanul, 3 fiatal a Péterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskolába jár zongoraoktatásra, 1 személy az Ungvári Gyermek Művészeti Iskolába és 1 gyermek a Verbőci Művészeti Iskola diákja.

A zongorista növendékek oktatóikkal együtt vesznek részt a programon.
A legfiatalabb jelentkező 8 éves és a legidősebb pedig 14 éves fiatal, akik közül egy gyermek 14 éves, 3-an 13 évesek, 4-en 12 évesek, 4-en 11 évesek, 5-en 10 évesek és 1 gyermek 8 éves. 12 fő a Beregszászi járásból, 1 gyermek a Munkácsi járásból, 4-en a Nagyszőlősi járásból és egy személy az Ungvári járásból jelentkezett, akik közül egy gyermek már 8 éve, 1 fő 7 éve, 3-an 6 éve, 3-an 5 éve, 5-en 4 éve és 3-an 3 éve járnak zongora oktatásra.

tehetseggondozo_program_karpataljaA program maximális kerete 18 fő.
A képzések az alábbi időpontokban valósulnak meg: 2020. január 31.- február 1., 2020. február 14-15., 2020. március 20-21., 2020. április 17-18.

A programba való beválogatásra, meghallgatásra 2020. január 31-én került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, ahol 17 gyermek mutatta be zongoratudását, mivel 1 jelentkező sajnos lebetegedett, így nem tudott részt venni az előválogatón. A rendezvény színvonalát jelenlétével emelte Csizmadia Alexandra, Magyarország Beregszászi Konzulátusának külgazdasági szakdiplomatája, Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola igazgatója és Sarkadi Anita, a Verbőci Művészeti Iskola igazgató asszonya. A meghallgatást Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg, aki örömét fejezte ki a program kárpátaljai megrendezését illetően. Köszönetét fejezte ki a zongoratanároknak, a szülőknek és nagyszülőknek és nem utolsó sorban a művészeti iskolaigazgatóknak azt, hogy elkísérték az ifjú művész palántákat. Csizmadia Alexandra köszöntő beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul úr üdvözletét adta át és megosztotta a rendezvénnyel kapcsolatos gondolatait, melyek Pierce Browntól származó idézettel értettek egyet, miszerint: „A szavak ébresztik fel az elmét, a dallam a szívet”. A továbbiakban a zene hatalmáról beszélt, és arról az erőről, amely nyelvtudás nélkül is hidat képez az emberek között.

tehetseggondozo_program_karpataljaEzután Várnagy Andrea zongoraművész ismertette a ZeneVarázslat programot és vázolta fel a jelenlévők számára, hogy milyen menete lesz a képzésnek a gyerekek és a tanárok számára. A résztvevők számára elárulta, hogy bár Kárpátaljáról indult a hangverseny kezdetleges lépései, azonban mára már több ezer gyermek művészeti oktatásában segít Várnagy Andrea és missziója, amely világhírűvé tette a programot. Véleménye szerint „az Isten a jó ügyet nem hagyja, s amikor az emberek együtt muzsikálnak, összekapcsolódnak a szívek”. Háláját fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatásukkal igyekeznek mindenhol ZeneVarázslat központokat kialakítani. Szeretné munkásságával és képzésével azt megmutatni a gyermekeknek, hogy el lehet muzsikálni azt, ami a szívünkben van és kimondhatatlan. Köszöntő beszédét követően lányával, Farkas Lilivel előadták Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiáját.

A 18 jelentkező közül ugyan 17 gyermek mutatta be az előválogatón az eddig szerzett tudását, azonban Várnagy Andrea a következő képzésen, amely február kerül megrendezésre, azt a fiatal zongoristát is szeretné meghallgatni, aki sajnos betegség miatt nem tudott a meghallgatáson részt venni.

 

További részleteket a programról IDE kattintva olvashatnak az érdeklődők.

All rights reserved Salient.