A ZSŰRI

Balázs János
zongoraművész

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, akinek virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.

2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott, ugyanebben az évben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense.

A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit.

A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra verseny zsűritagja.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.
Fotó: Emmer László

Becht Erika
zenepedagógus, zongoratanár

1966 óta a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanára, a Zeneakadémián pedig zongoratanítási módszertant ad elő.
Elhivatott, odaadó és szakmailag kiemelkedő munkáját világhírűvé lett tanítványai fémjelzik. Az elmúlt több mint ötven év alatt több zongoraművészt indított el pályáján és mutatta meg a zenélés és zenehallgatás örömét még számtalan növendéknek.

Saját, különleges módszerrel kezdte el tanítani a még gyermek vak zongoraművészt, Érdi Tamást, és ez a kapcsolat a mai napig tart. Tapasztalatait felhasználva több látássérült gyermeket is bevezetett a zongorázás művészetébe.
Magas színvonalú munkáját elismerve legnagyobb zongoraművészeink – Ránki Dezső és Kocsis Zoltán is – rábízták a pályájukon őket követő gyermekük zenei képzését.

2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben a Cziffra Fesztivál Életműdíjjal tüntették ki.

Bonnyai Apolka
zongoraművész

10 évesen kezdett zongorázni Ella Miklósné tanárnőnél, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Schweitzer Katalin és Eckhardt Gábor osztályában. Zongoraművészi diplomáját 2001-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián Szokolay Balázs, Kemenes András és Várjon Dénes irányításával, majd ugyanitt 2013-ban DLA fokozatot szerzett.

Számos ösztöndíj és nemzetközi zenei verseny nyertese. A Grand Prize Virtuoso és a Golden Classical Music Awards nemzetközi zenei versenyek díjazottjaként a Salzburgi Mozarteumban és a New York-i Carnegie Hallban lépett fel.
Nagy sikerrel szerepelt a IX. Kiotói Nemzetközi Zenei Fesztiválon Japánban, amelyről CD-felvétel is készült. Két alkalommal vett részt a V4 Zongorafesztiválon Sárospatakon, amelynek művészeti vezetője is volt 2019-ben.

Olyan rangos helyeken lépett már fel szólistaként, mint a Művészetek Palotája, a Carnegie Hall, a Kennedy Center, a Wiener Konzerthaus, a Mozarteum, az Alti Hall és számos más koncertterem Európában és Amerikában.
2001 óta a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongora főtárgy szakos művésztanára.

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Eckhardt Gábor
zongoraművész

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és egyetemi docens
Interaktív előadásai, karizmatikus személyisége, elkötelezettsége a kortárs zene iránt élvezetessé teszik a zenetörténetet és szinte természetessé a zenehallgatást.
Nyolc alkalommal részesült Artisjus-díjban a magyar kortárs zene tolmácsolásáért, 2012-ben pedig életmű-díjat kapott.
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Rendkívüli tehetségek képzőjének tanára.
Növendékei sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi zongoraversenyeken, többször elnyerték a Nagydíjat, korcsoportjaik első helyezéseit.
Rendszeresen tart továbbképzéseket, mesterkurzusokat Magyarországon kívül Európában és Ázsiában is.

Farkas Gábor
zongoraművész

A világhírű Liszt-díjas zongoraművész generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, és a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja.
Napjainkra immár számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában.
Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt és Junior Prima díjjal ismerte el, valamint egyben Steinway Artist is, és az Aoyama Music Award birtokosa.
Jelenleg a Liszt Akadémia Billentyűs Tanszék és a Doktori Iskola vezetője, valamint a Tokyo College of Music vendégprofesszora.
Fotós: Raffay Zsófi

Fülei Balázs
zongoraművész

Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima díjas zongoraművész. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms, és Bartók összes zongoraversenye.

A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Az Echo Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, amelyet a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendeznek évente.
Korán bekapcsolódott a nemzetközi zenei élet áramkörébe: 2005-ben a tarantói Arcangelo Speranza Nemzetközi Zongoraverseny győztese, és további díjakat hoz el Milánóból, Cagliariból, Moszkvából. A The International Holland Music Sessions két ízben is a New Masters On Tour koncertkörút szólistájává választja.

Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Művészetek Palotája, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.
Rendszeresen koncertezik állandó formációjával, az Auer Trióval, gyakori partnere a Kodály Vonósnégyes, amellyel Indiában is turnézott. Szólistája volt a világ élvonalába tartozó Camerata Bern együttesnek. Kvartett címmel önálló műsort vezet a Bartók Rádión.
Fotós: Déber Gábor

Solymosi Tari Emőke
zenetörténész

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zongoratanári, zeneirodalomismeret-tanári, majd muzikológusi diplomát szerzett. Felsőfokú kulturális menedzseri szakképesítése is van. 1988-tól zenei szakújságírói tevékenységet folytatott. 1995-től több mint két évtizeden át a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában, illetve Szakgimnáziumban tanított zeneirodalmat, 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat zenetörténetet, jelenleg egyetemi docens. Az MMA rendes tagja, 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának vezetője.

Lajtha László munkásságának kutatásával 1988 óta foglalkozik. Önálló kötetei: „…magam titkos szobája” (2007),  Két világ közt (2010).  Szerkesztője volt Erdélyi Zsuzsanna A kockás füzet című kötetének (2010). Közreadta Fábián László Lajtha Lászlóról szóló írásait Ős és utód nélkül címmel (2015). Társszerzője A Nemzeti Zenede című kötetnek (2005). Tudományos publikációi mellett ismeretterjesztő cikkeket írt, rádió- és televízióműsorokat készített, összeállította Lajtha műveinek internetes adatbázisát, a szerző életéről és munkásságáról több kiállítást rendezett.

Hangversenyek és komplex művészeti programok szerkesztő-műsorvezetőjeként is ismert, főként a Pastorale és a Felfedezőúton című sorozatok keretében 1997 és 2021 között közel 600 program szerkesztő-műsorvezetője volt. Lajtha László-díjjal (2002), Zugló Közművelődéséért Díjjal (2005) és Szabolcsi Bence-díjjal (2012) tüntették ki. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

Szamosi Szabolcs
orgonaművész, karnagy

Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművész, közel húsz éven át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője.
1994-től 2013-ig a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője, a Pécsi Egyházmegyei Kántorképző igazgatója. Munkája során az osztrák tanulmányai alatt tapasztaltakat adaptálva megújította a pécsi egyházzenei életet. Nevéhez kötődik többek között a zenekari misék újraindítása Pécsett, illetve hogy a Mozart-év alkalmából 2006-ban a Pécsi Bazilika Kórusa és Zenekarával bemutatták Mozart összes zenekari miséjét.

2013-ban kinevezték az újonnan létrejött Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetőjének.
Az ország egyik legjelentősebb hangversenyszervező cége nemzetközi hírű zenekarok, kórusok és szólisták közreműködésével évente több száz koncertet rendez, jelentős fesztiválokat és nemzetközi zenei versenyeket szervez az ország egész területén.  Az ifjúsági hangversenysorozatokkal évente 280.000 iskolás korú gyermeket érnek el.

2020-ban Kiss-Rigó László püspök kinevezte a Szegedi Dóm zeneigazgatójának, megbízatása a húsvéti ünnepi szentmise zenei vezetésével kezdődött.