Kilenc fegyintézmény fogvatartottjainak saját szerzeményeit hallhatjuk azon a zenei és prózai válogatáson, amely decemberben jelenik meg a Szent Adorján emlékév lezárásaként. A zenei börtönmisszió mentora Várnagy Andrea zongoraművész, lelki támogatója Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Különleges eseménnyel ér véget a Szent Adorján tiszteletére meghirdetett, hazai büntetés-végrehajtás emlékév december 20-án. A budapesti József Attila Színházban Böjte Csaba gyermekei, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Kölyökszínháza, Páll Éva vezetésével mutatja be A muzsika hangja című film átdolgozott musicalváltozatát. A Balassagyarmati Fegyház fogvatartottjai pedig ismét színpadra lépnek az általuk szerzett Szent Adorján című zenés darabbal. Ezzel egy időben jelenik meg az a különleges zenei válogatás, melyen kilenc büntetés-végrehajtási intézmény fogvatartottjai működnek közre saját dalokkal és prózai szerzeményekkel. A megjelenő lemez egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba, az elítéltek családtagjai fogják megkapni, azzal a céllal, hogy ezzel is erősebbé váljon a köztük lévő kötelék, mely a sikeres visszailleszkedés egyik alapfeltétele. A zenei repertoár nem kizárólag a karácsonyra összpontosít, ezek a dalok különböző hangszereléssel előadott önvallomások, víziók. Mindegyik szerzemény más-más stílusban íródott: van köztük népdal, cigányzene, rock és rap is. A CD borítójának grafikáját a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felhívására szintén a fogvatartottak pályaművei közül választották ki.  A program kitalálója és mentora Várnagy Andrea zongoraművész.

A börtönmisszió legfontosabb alappillére a kollektív alkotás, melynek eszköze a zene – mint nemtől, kortól és iskolázottságtól független közös nyelv. Az ötlet gyökerét a Szent Adorján életéről szóló musical szolgáltatta, melyet a balassagyarmati börtön elítéltjei adtak elő május 19-én családtagjainak, nemcsak azért, hogy csökkentsék a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéleteket, hanem adománygyűjtés céljából; a rabok gyerekei és az erdélyi ferences gyermekotthonok lakói számára szervezett közös táborozásra. Várnagy Andrea a színdarab zenei anyagának elkészítésén és a rendezésben való közreműködésen túl, egyetlen női szereplőként is aktívan részt vett a munkában. Megtapasztalva a közös alkotás feloldó erejét született meg benne az elhatározás, hogy tovább viszi a projektet, és lehetőséget ad minden érdeklődő fegyintézménynek arra, hogy szakmai közreműködésével, a művészet eszközével építsen hidat az elítéltek és azok családtagjai között, támogatva a börtönélet utáni eredményesebb reintegrációt.

Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem! – a bűn az egész családot megbélyegezheti
Hazánkban közel negyvenezer olyan kiskorú él, akinek nem bűne, hogy apja vagy anyja súlyos és rossz döntést hozott, mégis viselniük kell a láthatatlan bélyeget. „Ennek a missziónak az egyik legfontosabb küldetése pont az, hogy valamit adhassanak a fogvatartottak a családtagjaiknak, hogy kifejezhessék elköteleződésüket és köszönetüket szeretteiknek, akik kitartanak mellettük. A művészet eszközrendszere sokrétű, viszont a célja egy: hatással lenni a befogadóra! A zene szóljon egy gyönyörű koncertteremben vagy egy fűtetlen iskola tornatermében, az angyal száll feletted- pillanatok mindenhol megszülethetnek” – mondta Várnagy Andrea, aki háromgyermekes édesanya.

Kultúrmisszió és zenei szolgálat
Várnagy Andrea a négykezes zongorázás egyik legjelentősebb képviselője a magyar zenei életben – nevéhez eddig is már olyan nagyszabású események köthetők, mint a ZeneKépzelet, majd a ZeneVarázslat programok, melyek lényege, hogy az ifjúságot közelebb hozzák a klasszikus zene világához, beleértve a hátrányos helyzetű fiatalokat is. A koncerteket már több mint egymillió gyermek hallotta, a program eljutott Kárpátaljára, Erdélybe és a tengerentúlra is, ennek a mozgalomnak köszönhetően kezdtek el zongorázni. Hívőként a művésznő számára nagyon fontos a zene általi szolgálat. 2017-től az Erzsébet-táborokban hetente tart ZeneVarázslat előadásokat, évközben pedig művészeti tanácsadóként koordinálja az Erzsébet-táborok kulturális munkáját. 2018-ban egy őszi erdélyi ZeneVarázslat-turné sikere után kezdett el közösen dolgozni Böjte Csabával, aki elkötelezett híve a börtönmissziónak is. A különleges zenei albumon Csaba testvér köszönti a hallgatókat, itt is hangsúlyozva a család megtartó erejét, a hit és a vallás fontosságát, amely a rácsok mögött élőknek egyfajta iránytű és kapaszkodó a mindennapokhoz. A program lelkes és aktív támogatója emellett dr. Budai István dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka. Azt vallja: senki nem születik bűnözőnek, és az emberi hang az elítéltnek is jár. Hazánk legrégebbi börtönében, Nógrád megyében évtizedek óta dolgozik azon, hogy minél több embert mentsen meg a visszaeséstől.

Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó szerint nagyon fontos feladata a társadalomnak, hogy hidakat építsen ott, ahol erre nagy szükség van. A művészet, a zene által nem csak célt és értelmet kapnak a hétköznapok, de olyan üzenetet adhatnak át az előadók, amely a sorstársaiknak, önmaguknak és azon családtagoknak is szól, akik a hiányuktól szenvednek. Ezek az önvallomások megnyitják a lehetőséget a megbocsátásra, annak a kimondására, hogy létezik emberség a falakon belül is és reményt adnak arra, hogy ami most fáj, az begyógyulhat. Szakemberként azt tapasztalja, hogy egy apró gesztus, egyetlen lehetőség is hatalmas változások katalizátora lehet, és ahol az ember értékesnek, szerethetőnek érzi magát, ott másképp kezdi látni az őt körülvevő világot, ezáltal igyekszik figyelni arra, hogyan bánik másokkal.

Külön köszönet illeti az érintett intézmények munkatársait, akik segítettek a lemez megszületésében, illetve a zenei felvételben segédkező Szűts Istvánnak, a Kormorán együttes zeneszerzőjének.

A börtönmisszióban részt vevő intézmények:
Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Márianosztrai Fegyház és Börtön
Váci Fegyház és Börtön
Budapesti Fegyház és Börtön (Kozma utca)
Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete (Tököl)
Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet (NŐI BÖRTÖN)
Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet (Markó u.)
Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

CD-megjelenés: 2019. december 20. (kereskedelmi forgalomban nem kapható!)

All rights reserved Salient.