Várnagy Andrea

A Zenevarázslat program megálmodója Várnagy Andrea zongoraművésznő, aki amellett, hogy a világ számos pontján koncertezett, zenei munkássága egyik céljának tekinti, hogy a fiatalokhoz közel vigye a klasszikus zenét. Emellett még fontosnak tartja, hogy egyre nagyobb kedvet ébresszen a zongorát tanulókban a négykezes zongorázás iránt, megismertetve őket a kamarazenében rejlő szépségekkel.

Zenei tanulmányait a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola befejezése után a győri Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol zongoratanári és kamaraművészi diplomát szerzett. Ezt követően felvételt nyert a müncheni Richard Strauss Musikakademie zongora tanszakára, majd ennek befejezése után tanulmányait kitűnő eredménnyel zongoraművészi diplomával zárta a Hochschule für Musik Detmold dortmundi Zeneakadémiáján.

Zongoraművészi pályafutását kezdettől fogva annak a szolgálatába állította, hogy egyre szélesebb rétegekkel megkedveltesse a komolyzenét .Így indult közreműködésével 2004-ben a Zeneképzelet program, amelyen keresztül a gyermekek figyelme – a társművészeket is segítségül híva – ráirányítódott a zenében fellelhető értékekre és szépségekre. A program máig közel egymillió gyermekhez jutott el határon innen és túl, köztük elérve a hátrányos helyzetű gyermekeket is.

Koncertjei során igen közel került Kárpátaljához, ami azóta is különleges szerepet foglal el a szívében. Ezen a leszakadt országrészen 2011 óta rendszeresen koncertezik, zenei táborokat, kurzusokat szervez és támogatja az ottani zenei életet. Az ott élő magyar muzsikusok számára zenei kapoccsá vált a helyi és az Óhaza béli zenei élet között.

Középiskolásoknak szóló programot is indított „ Földi mese” címmel, felismerve, hogy ezt a generációt a legnehezebb, mégis szinte a leghálásabb feladat az értékek felé irányítani. A koncertek rendszerint nagy sikerrel zárultak és hatásukra számos gyermek és fiatal kezdett el zenét tanulni és a négykezes kamaramuzsikával foglalkozni.

Ifjúsági koncertjeinek sikere indította el benne azt a kezdeményezést, hogy 2016-ban szülővárosában Egerben elinduljon egy nemzetközi négykezes zongoraverseny, mely még a vártnál is nagyobb sikerrel zárult. Így ez a verseny és fesztivál most már évente megrendezésre kerül, melynek az egri Eszterházy Károly Egyetem ad otthont.

Koncerttevékenysége Európán belül és kívül is figyelemre méltó; koncertezett többek között Bécsben, Münchenben, Rómában, Szófiában, Moszkvában, Kijevben, Beregszászon valamint Amerika és Kanada nagyvárosaiban. (New York, Washington, Cleveland, Detroit, Boston, Los Angeles, Sarasota,  Saint Louis, Vancouver, Montreal, Ottawa, Calgary, Toronto és még számos helyszínen.)

Hét Cd-t jelentettek meg,amelyeken  neves színészek is közreműködnek. (többek között Pécsi Ildikó, Rudolf Péter, Gesztesi Károly, Papadimtru Athina)

A művésznő a Liszt arcai négykezes program egyik megálmodója is, mely tömegekkel ismertette meg az egyik  legnagyobb magyar zeneszerzőt.Ebben a műsorban számos kuriózum, számukra átírt és a világon egyedül az ő előadásukban megszólaló Liszt művek csendültek fel.

Liszt Ferenc műveinek bemutatásával férjével 2014 –ben az ischiai nemzetközi zongoraversenyen Abszolút Első Helyezést értek el.

 

A Zenevarázslathoz hasonlóan a ”Teremtés csodái” címet viselő koncerteken egészen különleges formában hozták közel az emberekhez a Biblia üzenetét a világ számos pontján.

 

A művésznő mindig kereste zenei munkásságában az újdonságokat, így alakították meg negyedmagával a világon egyedülálló nyolckezes formációt, a Magyar Zongorásnégyest, amellyel Magyarországi legnívósabb koncerttermeiben léptek fel. Ezzel a formációval évente vitték a nagyközönség elé a Vigadóban és a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán a zenekari művek nyolckezes átiratait.

Várnagy Andrea munkásságára,a szélesebb rétegeket is elérő,közvetlen stílusára a televízió is felfigyelt, így 2017 szeptemberétől az M5 kultúrális csatorna komolyzenei műsorainak beharangozóját, az Előszó c. műsort vezeti, ahol a nézőket személyes gondolatain keresztül kalauzolja a klasszikus zene világában.

Munkásságát, koncerttevékenységét ezidáig Budapest Márka és Pro Familiis díjjal ismerték el.