A ZeneVarázslat Mozgalom révén sok gyermek találkozhat közvetlen formában, nem a megszokott módon a klasszikus zenével. Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, mozgalmunk megálmodója július 12-17. között rászoruló gyermekeknek tart ZeneVarázslat művészeti tábort az Ökumenikus Segélyszervezettel közös szervezésben a Somogy megyei Kastélyosdombón. 

A táborról Várnagy Andreával készült interjút itt olvashatjátok:

A ZeneVarázslat nyári mesterkurzusai mellett mindig olyan táborokba is megyünk, ahol azokat a gyerekeket szólíthatjuk meg, akik eddig nem voltak kapcsolatban a klasszikus zenével, ráirányítva figyelmüket annak szépségeire, értékeire-meséli a zongoraművész.- Így jutunk el idén a kastélyosdombói táborba is, ahol a rászoruló gyermekek felzárkóztatása a cél, segítségül hívva ehhez a zenét is. Egy kulcsot szeretnénk a kezükbe adni és rámutatni arra, hogy muzsikusként milyen sokféle lelki gazdagság lehet az életünkben. Ebben a szándékomban erősített meg az a tapasztalat is, amit a fogvatartottak gyermekei számára szervezett táborban éltem át. A résztvevő fiatalok az első napokban nehezen nyíltak meg, de a koncertek, az előadások hatására, és amikor zongoráztam nekik, meséltem a zenéről, együtt énekeltünk, lassan felengedtek és egyre inkább bizalmat szavaztak nekünk. A művészet, a zene hidakat épített közöttünk. Nagy öröm számomra, hogy közös célkitűzéseink mentén az Ökumenikus Segélyszervezet felkért a kastélyosdombói tábor lebonyolítására. Ráadásul ezzel a héttel nincs vége a tanulásnak, ősszel online tervezzük a folytatást és a közös együttműködésben a gyermekek számára zenei mentorálással folytatódik a program a hátrányos helyzetű régiókban. A kastélyosdombói táborban az ismeretterjesztés is fontos szerepet játszik. Úgy építettük fel a tábor tematikáját, hogy minden zenei korszakba betekintsünk, interaktív módon olyan információkat elcsepegtetve, amelyek a résztvevők érdeklődését is felkeltik. Hétfőn a barokk zenével és a bécsi klasszika képviselőivel ismerkedünk meg. Olyan műveket fogok nekik játszani, amelyek valahonnan ismerősek lehetnek, de emellett ezen a napon bemutatom nekik a menüetteket is, megtanuljuk hozzá a tánclépéseket, és jelmezeket is készítünk. A klasszikus zene adott korszaka adja a magját a napoknak, és mindig eköré épülnek a programok. Természetesen a társművészeteket is behívjuk a programba: lesz képzőművészet, versfaragás, drámapedagógia, filmesztétika.

Vendégek is érkeznek a táborba, akik életükről, munkájukról mesélnek a gyerekeknek. Nagy öröm, hogy a lányaim is velem tartanak, Laura a színjátszásba vezeti be a táborlakókat, kedd este pedig Lili lányommal ZeneVarázslat koncertet adunk.

Foglalkozunk a romantikával, az impresszionizmussal, lesz nagy magyar zeneszerzők napja is, az pénteken pedig “A Ti zenétek” címmel arról beszélgetünk, milyen stílusú zene áll hozzájuk közel, ők miért szeretik a rappet, a popot, vagy a rockzenét. Ezzel is érzékeltetve, hogy a jó zenét – akármilyen műfaj is – mindannyian szeretjük. Az öt nap alatt a résztvevő gyerekekkel egy előadásra is készülünk, melyet közösen, pénteken a záróesten mutatunk majd be.

Szalóczi Dániel költő barátommal a pandémia időszaka alatt fejlesztettük ki a Violin világa társasjátékot, és nagy izgalommal tekintek a tábor elé, mert itt kerül majd bemutatásra. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a gyermekeket beavatom a kottaolvasás és -írás rejtelmeibe, ezzel is egy kaput nyitva számukra a zenetanulás felé, hogy ne csak hallgatói lehessenek a jövőben a klasszikus zenének, hanem élethivatásul is válasszák. – ismertette a terveket Várnagy Andrea.

 

All rights reserved Salient.