Várnagy Andrea és Barabás Árpád „Európa” című négykezes ciklusa

A két művészt egymás szakmai munkássága iránti kölcsönös tisztelet köti össze évek óta már, amelyben a legutóbbi személyes találkozási pont a 2020-as miniszteri díjak átadóünnepsége volt. 2020. augusztus 20-án vehette át Várnagy Andrea a Liszt Ferenc-díjat, Barabás Árpád pedig az Erkel Ferenc-díjat, ez alkalommal a találkozásból egy közös négykezes sorozat ötlete született meg.

Bár a COVID-19 bezárt bennünket lakásainkba, lezárta határainkat, ezen a koncerten a négykezes zongoradarabok segítségével mégis beutazhatjuk kontinensünket.

Az „Európa” egy húsz zongoradarabból álló ciklus, melyben Barabás Árpád zeneszerző miniatűr formában dolgozta fel a kontinens nemzeteire jellemző népdalok dallamvilágát. A zeneszerző és a zongoraművész szándékuk szerint az európai népek karaktereit jelenítik meg a rájuk jellemző népdalok felhasználásával, ezeket a dalokat könyvtárakban, szakirodalmi gyűjteményekben kutatták fel. A jellegzetes népdalok stílusjegyeik megtartásával jelenítik meg számunkra a francia, finn, lengyel, német, ír, magyar és görög, angol, olasz, cigány, orosz, ukrán, délszláv, román, zsidó és spanyol népek dallamvilágát. A sorozat végére egy olyan, nagyszabású finálé került, ahol quodlibet-szerűen, párhuzamosan egyszerre szólalnak meg a már exponált dallamok, azok felismerhető motívumai, mintegy szimbolizálva az európai összetartozást.

Rendkívül inspiráló lesz, ahogy a négykezes előadásokban az egyik fellépő maga a művek zeneszerzője, a másik előadó pedig a négykezes műfaj Liszt Ferenc-díjas képviselője. A koncert közben pár szóban a zeneszerző is megszólal, bemutatja a hallgatóságnak, hogyan is működik egy komolyzenei alkotóműhely, hogyan születik egy zenei mű, mit is szeretne a szerző a hangokon keresztül üzenni, illetve Várnagy Andrea az előadóművész szemüvegén keresztül az interpretálás során megfogalmazott érzéseit közvetíti a közönségnek.

A ciklus a gyermekek számára is játszható, egyszerűbb darabokkal indul, és ahogyan haladunk a finálé felé, egyre összetettebb, nagyívű tételek következnek. A művek az európai nemzetek és népdalok dallamainak sokszínűségét, érzelmi gazdagságát mutatják meg a közönségnek, a ciklus egy különleges és egyedi színfoltja lesz a kortárs négykezes zongorairodalomnak.

All rights reserved Salient.