Zsűritagok

Nagy örömmel mutatjuk be a 2019-es ZeneVarázslat Négykezes Zongoraverseny zsűritagjait!

Balázs János
Zongoraművész
A zsűri elnöke

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. 1988-ban született Budapesten, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. 2011-ben megkapta a fiatal művészeknek járó legnagyobb elismerést, a Junior Prima Díjat, valamint 16 koncert keretén belül eljátszotta Chopin összes zongoraművét, amelyért a Lengyel Állami is kitüntetésben részesítette. 2015-ben Liszt Ferenc-díjban részesült, ami a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés, valamint év végén Gramofon-díjat kapott. 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált, amellyel példaképének állít emléket, és amely mára Magyarország egyik kiemelt prémium fesztiváljává nőtt ki magát.

Mocsári Károly
Zongoraművész

A Zeneakadémián 1985-ben diplomázott Nádor György osztályában, majd a philadelphiai Curtis Intézet posztgraduális képzésen Jorge Boletnál tanult, valamint Yvonne Lefébure mesterkurzusait látogatta Párizsban, ahol később letelepedett. Több rangos nemzetközi verseny díjazottja: Athén, Barcelona, Montreal, USA Van Cliburn, Rubinstein Tel Aviv. Az 1986-os budapesti Liszt-verseny győztese, valamint a londoni Terence Judd- és a párizsi Cziffra Alapítvány nyertese. Nemzetközi karrierje 1984-ben kezdődött. Azóta a világ jelentős koncerttermeiben szerepelt, szólistája volt a Manchester Hallé, a London Philharmonia, English Chamber Orchestra, Istanbul Chamber Orchestra, New-Zealand Symphony, Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela, berlini Rádiózenekar, BFZ, NFZ. Fellépett az izraeli és a montreali szimfonikusokkal is. Partnerei Youri Bashmet, Sir Andrew Davis, Dennis Russel Davies, David Grimal, Barbara Hendricks, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Kobayashi Ken-Ichiro, Perényi Miklós, Mstislav Rostropovitch, Vladimir Spivakov, Sergej Nakarjakov, Vásáry Tamás, a Keller-, a Takács-Nagy-, és a Tokyo Kvartet. A Darvas János által Brahmsról készített “Wären nicht die Frauen” c. film zenei idézeteinek is közreműködője volt Daniel Barenboïm, Dietrich Fischer-Dieskau, Kocsis Zoltán és Itzhak Perlman mellett. Liszt és Bartók lemezfelvételeivel kivívta a nemzetközi szaksajtó elismerését. Mesterkurzusokat tart és nemzetközi zongoraversenyeken zsűrizik. A Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója.
(A fotót készítette: Kocsis Viktória)

Eckhardt Gábor
Zongoraművész, tanár

Zenei tanulmányait 8 éves korában a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte. Alsófokon Szirányi Jánosné tanította. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában 1975-ben érettségizett Hambalkó Edit növendékeként. Felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakának második évfolyamára. Mesterei: Falvai Sándor és Kurtág György. 1978-ban a Művészképző hallgatója lett és 1980-ban a főiskola Dohnányi zongoraversenyének első helyezettje. Ezt követően kétéves posztgraduális képzésen vett részt a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitri Bashkirov növendékeként. 1982-ben nyeri el művész-tanári diplomáját. 2002-ben sikeresen habilitált és elnyerte a D.L.A. fokozatot. Intenzív előadóművészeti tevékenységet folytat itthon és külföldön egyaránt. Elkötelezettje a kortárs zenének is.
1996-ban Liszt-díjjal jutalmazták.
8 alkalommal részesült Artisjus-díjban a magyar kortárs zene tolmácsolásáért. 2012-ben Életműdíjat adományoztak neki.
eckhardt_gabor_kocka_focuspoint_450x450

Gábos Judit
Zongoraművész, tanár

Kolozsváron született és ott is végezte tanulmányait. Zongoraművész-tanári diplomáját a George Dima Zeneakadémián szerezte, 1980-ban. Romániában az ország számos filharmonikus zenekarának szólistája volt, ezen kívül szóló- és kamaraesteket tartott, rádió és televízió felvételeket készített, több kortárs művet mutatott be; 1985-ben megnyerte a Dima országos zongoraversenyt. 1991 óta Magyarországon él, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. 2003-ban DLA mesterdoktori fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2000-2006 között számos szóló- és kamarakoncertjét közvetítette élőben a Magyar Rádió, koncertezett a Tavaszi Fesztivál keretében Budapesten (2003, 2006), Pécsett (2005) és Egerben (2006 óta évente).
Két kamarazene cd-t adott ki, Jacques Dupriez brácsaművésszel, 2003-ban és 2006-ban.1 Több kortárs művet mutatott be Romániában, Magyarországon és Belgiumban (Zoltán Aladár, Kozma Mátyás, Orbán György, Fréderic Van Rossum).

gabos_judit

Jónás Gabriella
Zongoraművész

1987 óta Kanadában él és dolgozik, aktív részese a helyi zenei életnek. A Mount Royal University tanáraként is dolgozik 1988 óta. Az 1996-ban létrejött Hungarian Arts and Heritage Foundation of Alberta alapító tagja és elnöke volt 2000-ig, ezt követően művészeti igazgatóként segítette a társaság munkáját. Ezzel egyidejűleg a helyi Hungarian Panorama televíziós program műsorvezető-szerkesztője volt. 2000-ben elismerésben részesítették a kanadai magyar diaszpórában végzett kulturális tevékenységéért.

jónás gabriella

Kovács Géza

Négy évtizede a magyar zenei élet aktív szereplője és alakítója, 1989-től a MÁV Szimfonikusok, 1995 óta Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, 2017 márciusa óta a Magyar Rádió Zenei együtteseinek igazgatója, 2007 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, 2017 óta az Európai Előadó-művészeti Szövetség (PEARLE) elnöke, a Nemzetközi Előadó-művészeti Társaság (ISPA) igazgatótanácsának többszörösen megválasztott tagja. A kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát intézményi dolgozóknak adományozható állami kitüntetés, a Bánffy Miklós-díj birtokosa, valamint 2014 januárjában, New Yorkban – az első közép-európaiként – megkapta a művészeti-menedzser szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerését, a Patrick Hayes-díjat.

kovacs_geza