Várnagy Andrea és a ZeneVarázslat

Zenei tanulmányait a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola befejezése után a győri Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol zongoratanári és kamaraművészi diplomát szerzett. Ezt követően felvételt nyert a müncheni Richard Strauss Musikakademie zongora tanszakára, majd ennek befejezése után tanulmányait kitűnő eredménnyel zárta és zongoraművészi diplomát szerzett a Hochschule für Musik Detmold dortmundi Zeneakadémiáján.

Zongoraművészi pályáján azt a célt tűzte ki, hogy egyre szélesebb rétegekkel kedveltesse meg a komolyzenét. Így indult közreműködésével 2004-ben a Zeneképzelet program, majd 2018-tól a ZeneVarázslat Mozgalom, amelyen keresztül a gyermekek figyelme – a társművészeket is segítségül hívva – ráirányulhatott a zenében fellelhető értékekre és szépségekre. A mozgalom máig közel másfél millió gyermekhez jutott el határon innen és túl, számos olyan településre is, ahol eddig nem is találkozhattak a gyermekek a klasszikus zenével.

A 2018-as évtől Várnagy Andrea leányával, Farkas Lilivel rendszeresen ad négykezes zongorakoncerteket. A világon talán egyedülálló Anya-Lánya párosuk igazi családias hangulatot teremt a közösségekben, és inspirációt hoz az őket hallgató gyermekek életébe. Farkas Lili a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imrénél eltöltött évek után a Zeneakadémia „Rendkívüli Tehetségek Osztályában” folytatja tanulmányait.

Várnagy Andrea koncertjei során igen közel került Kárpátaljához, ami azóta is különleges szerepet foglal el a szívében. Ezen a leszakadt országrészen 2011 óta rendszeresen koncertezik, zenei táborokat, kurzusokat szervez és támogatja az ottani zenei életet. 2018-tól álllandó kapcsolatban áll Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és így örömmel kapcsolódott be Erdély zenei életébe is.

A ZeneVarázslat mozgalommal Várnagy Andreának a koncerteken túl és a fenti célokat meghaladva és fejlesztve kiemelt célja a tehetséggondozás; egy-egy különleges tehetség útját a jövőben is figyelemmel kíséri és segíti szakmai előrejutását, akár közös koncerteket is szervezve. Fontos az arra való törekvés, hogy a zongorát tanuló fiatalok a pódiumon is megmutathassák és összemérhessék tudásukat egy közösségformáló, barátságos hangulatú verseny keretében. Immár 5. alkalommal 2020-ban kerül megrendezésre a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny, ami rendkívül kedvelt négykezes esemény és verseny a zongorát tanulók és oktatók között. Számtalan zeneiskolából érkezik versenyző és mára már a zongoratanárok számára is kitűzött cél a versenyen való részvétel.

2020-ban munkásságát és zeneművészeti tevékenységét Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.

A program megálmodója: Várnagy Andrea

A Zenevarázslat koncert és verseny megálmodója Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zenei munkássága egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy minél közelebb hozza a gyermekekhez a klasszikus zenét; versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítve annak megértését, hogy mit is üzennek nekünk a zeneszerzők a hangokon keresztül. Célja, hogy munkásságával minél több gyermekkel ismertesse és szerettesse meg a klasszikus zenét, minél több emberhez eljuttathassa a komolyzene szeretetét.