A ZSŰRI

Balázs János
zongoraművész

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, akinek virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.
2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott, ugyanebben az évben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense.

A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel.
Fotó: Emmer László

Balog József
zongoraművész

A fiatal zongoristageneráció egyik legtehetségesebb tagja a világ három kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt.
Zenész családból származik, zenei tanulmányait négyévesen magántanárnál kezdte, majd a zeneiskolai tanulmányok után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába Schweitzer Katalinhoz. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait, ahol Krause Annamária irányítása alatt 2001-ben diplomázott. A tanári diplomát követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán folytatta tanulmányait Jandó Jenő osztályában, ahol 2004 májusában végzett.
Nagy sikerrel vett részt a mallorcai Chopin Fesztiválon 1999-ben, a Tiszadobi Zongorafesztiválon 2003-ban és Oxana Yablonskaya nagyszabású Liszt mesterkurzusán Utrechtben 2004-ben. Liszt-műveket tartalmazó, Hungaricum című első szólólemeze 2004 novemberében jelent meg a Convention Budapest Classic gondozásában, amely 2005-ben elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat. 2005-ben Fischer Annie ösztöndíjat nyert. 2018-ban kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként átvehette a Liszt Ferenc-díjat.

Fotó: Csendes Krisztina

Becht Erika
zenepedagógus, zongoratanár

1966 óta a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanára, a Zeneakadémián pedig zongoratanítási módszertant ad elő.
Elhivatott, odaadó és szakmailag kiemelkedő munkáját világhírűvé lett tanítványai fémjelzik. Az elmúlt több mint ötven év alatt több zongoraművészt indított el pályáján és mutatta meg a zenélés és zenehallgatás örömét még számtalan növendéknek.

Saját, különleges módszerrel kezdte el tanítani a még gyermek vak zongoraművészt, Érdi Tamást, és ez a kapcsolat a mai napig tart. Tapasztalatait felhasználva több látássérült gyermeket is bevezetett a zongorázás művészetébe.
Magas színvonalú munkáját elismerve legnagyobb zongoraművészeink – Ránki Dezső és Kocsis Zoltán is – rábízták a pályájukon őket követő gyermekük zenei képzését.

2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben a Cziffra Fesztivál Életműdíjjal tüntették ki.

Belák Erzsébet
zongoraművész, tanár

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI billentyűs tanszakának vezetője.
Zeneakadémiai tanulmánya befejezése után tíz éven át tanított a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában. Budapesti szakközépiskolai pedagógiai munkáját közel 30 éve a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol azóta is oktat alap- és középfokon, vezeti a billentyűs tanszak munkáját. Ezzel párhuzamosan 15 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában is, gyakorlatvezetőként részt vett a zeneakadémiai hallgatók pedagógiai képzésében.
Húsz éve hívta életre a „Tiéd a Steinway” című nagysikerű gyermekhangversenyt, melyet azóta is vezet. Gyakran zsűrizik zongoraversenyeken, tart továbbképzéseket, bemutató tanításokat itthon és külföldön egyaránt.

Eckhardt Gábor
zongoraművész

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és egyetemi docens
Interaktív előadásai, karizmatikus személyisége, elkötelezettsége a kortárs zene iránt élvezetessé teszik a zenetörténetet és szinte természetessé a zenehallgatást.
Nyolc alkalommal részesült Artisjus-díjban a magyar kortárs zene tolmácsolásáért, 2012-ben pedig életmű-díjat kapott.
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Rendkívüli tehetségek képzőjének tanára.
Növendékei sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi zongoraversenyeken, többször elnyerték a Nagydíjat, korcsoportjaik első helyezéseit.
Rendszeresen tart továbbképzéseket, mesterkurzusokat Magyarországon kívül Európában és Ázsiában is.

Szakács Marianna
zongoratanár

A Honored Worker of Culture of Ukraine díj kitüntetettje.
A Lembergi Zeneakadémián végzett, azóta az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs tanára, 2009 óta Zongora Tanszékének tanszékvezetője.
Zongora mesterkurzusokat is tart, növendékei számos nemzetközi és ukrán verseny díjazottjai.
A Zádor Dezső Nemzetközi zongoraverseny művészeti vezetője.
2022-ben munkásságát a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata művészetpedagógiai elismeréssel díjazta.

Szamosi Szabolcs
orgonaművész, karnagy

Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművész, közel húsz éven át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője.
1994-től 2013-ig a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője, a Pécsi Egyházmegyei Kántorképző igazgatója. Munkája során az osztrák tanulmányai alatt tapasztaltakat adaptálva megújította a pécsi egyházzenei életet. Nevéhez kötődik többek között a zenekari misék újraindítása Pécsett, illetve hogy a Mozart-év alkalmából 2006-ban a Pécsi Bazilika Kórusa és Zenekarával bemutatták Mozart összes zenekari miséjét.

2013-ban kinevezték az újonnan létrejött Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetőjének.
Az ország egyik legjelentősebb hangversenyszervező cége nemzetközi hírű zenekarok, kórusok és szólisták közreműködésével évente több száz koncertet rendez, jelentős fesztiválokat és nemzetközi zenei versenyeket szervez az ország egész területén.  Az ifjúsági hangversenysorozatokkal évente 280.000 iskolás korú gyermeket érnek el.

2020-ban Kiss-Rigó László püspök kinevezte a Szegedi Dóm zeneigazgatójának, megbízatása a húsvéti ünnepi szentmise zenei vezetésével kezdődött.

Tóth Péter
zeneszerző, egyetemi tanár

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Petrovics Emil növendékeként.
Liszt Ferenc és Bartók Béla – Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, Érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanára, dékánhelyettese.
Művei négy földrészen szólalnak meg rendszeresen, 36 CD és két portréfilm örökítette meg eddigi munkásságát.
Az első magyar nyelvű internetes komolyzenei magazin, a Café Momus társalapítója, a Kontrapunkt Zeneműkiadó társtulajdonosa.