V. ZENEVARÁZSLAT CÍMŰ KÉPZÉS ÉS HANGVERSENY

2023 őszén ötödik alkalommal szervezi meg a ZeneVarázslat című képzés és hangversenyt a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány. A program célja, hogy minél közelebb hozza a gyermekekhez a klasszikus zenét. A rendezvény szakmai referense Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas és Budapest Márka-díjas magyar zongoraművész.

Jelentkezhetett minden olyan 8-16 év közötti fiatal, aki legalább egy éve zongora oktatásban vesz részt. 2023. november 8.–23. között 27 fiatal zongoratehetség, 13 zenetanár diákjaként jelentkezett a képzésre. Az előválogató hangverseny 2023. november 29-én valósult meg. A 27 regisztrált diákból 22-en vettek részt az előválogató hangversenyen 10 oktató felkészítésével.

 A 22 ifjú zongorista közül 10 diák első alkalommal lépett a ZeneVarázslat színpadára, míg 12 fiatal már rutinosan ült a II. RFKMF Esztergom termében található Kawai zongora elé. 5 diák 2 éve tanul zongorán játszani, 2 fő 3 éve, 3 fiatal 4 éve, 9 diák 5 éve, 2-en 6 éve zongoráznak és egy fiatal 7. éve játszik a hangszeren. 19-en a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola diákjai és 3-an a Péterfalvi Művészeti Iskola növendékei.

A program felépítése: előválogató, 30 órás képzés és záró hangverseny, melyen kiosztásra kerülnek a képzés elvégzését igazoló oklevelek. A tanórák alatt Várnagy Andrea nagy hangsúlyt fektet a zenei értés fejlesztésére, a zongoramű érzelmi töltetének átérzésére és megértésére, a művek történetének a megismertetésére emellett a színpadi drukk legyőzésében is segítséget nyújt.

A képzés 2023. december 22-én hangversennyel zárul „Adventi ZeneVarázslat a lélek szárnyán” címmel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, melyen a 22 művészpalánta bemutathatja a képzés alkalmával szerzett tudását. Minden diák Várnagy Andreával és zenetanárával egy zenedarab előadásán dolgozik majd, amelyet előadnak a közönség számára.

A 10 oktató mentor programon vesz részt, akik a képzés végén szintén oklevélben részesülnek, illetve egy szerény összegű tiszteletdíjban, mellyel megköszönni kívánja az Alapítvány a programban nyújtott pedagógusi munkájukat.

Az 5 év alatt összesen 51 diák vett részt a programon, akik közül többen a képzés minden évfolyamán részt vettek. Várnagy Andrea az elmúlt években összesen 18 zongoratanár szakmai előmeneteléhez járult hozzá.

További részleteket a ZeneVarázslat kurzusról az alábbi linkekre kattintva olvashatnak és tekinthetnek meg:

All rights reserved Salient.