2021. augusztus 22-24. között  Barabás Árpád Európa című ciklusának már elkészült darabjait mutattuk be lányommal, Farkas Lilivel Erdélyben, három helyszínen, Székelyudvarhely, Nagyszalonta és Gálospetri közönségének.

Bár a COVID-19 bezárt bennünket lakásainkba, lezárta határainkat, ezen a koncerten a négykezes zongoradarabok segítségével mégis beutazhatjuk kontinensünket.
Az „Európa” egy húsz zongoradarabból álló ciklus, melyben Barabás Árpád zeneszerző miniatűr formában dolgozta fel a kontinens nemzeteire jellemző népdalok dallamvilágát.

A jellegzetes népdalok stílusjegyeik megtartásával jelenítik meg számunkra a francia, finn, lengyel, német, ír, magyar és görög, angol, olasz, cigány, orosz, ukrán, délszláv, román, zsidó és spanyol népek dallamvilágát. A koncert közben pár szóban meg is szólaltam, bemutattam a hallgatóságnak, hogyan hogyan is születik egy kortárs zenei mű, mit is szeretne a szerző a hangokon keresztül üzenni, illetve az előadóművész szemüvegén keresztül az interpretálás során megfogalmazott érzéseimet közvetítettem a közönségnek.

A ciklus a gyermekek számára is élvezetes, egyszerűbb darabokkal indul, és ahogyan haladunk a finálé felé, egyre összetettebb, nagyívű tételek következnek. A művek az európai nemzetek és népdalok dallamainak sokszínűségét, érzelmi gazdagságát mutatják meg a közönségnek, a ciklus egy különleges és egyedi színfoltja lesz a kortárs négykezes zongorairodalomnak.

Ezúton is tisztelettel köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, melynek segítségével Erdélyben megvalósulhatott három állomásos kortárs négykezes zongorakoncert-sorozatunk.

All rights reserved Salient.